Makaleler

Av. Eda Berat Deniz Bilindiği üzere ülkemizde adalet sisteminin başlıca eksikliklerinden biri davaların çok uzun sürmesidir. Uyuşmazlık sonuçlanıncaya dek çoğu kez yıllar geçmekte, bu durum da tarafların haklı menfaatlerine zarar verebilmektedir.

Av. Eda Berat DenizEvliliğin mutlu bir şekilde devam ettiği o güzel günlerde eşler birbirlerine şöyle der: Benim olan senindir, ben ikimiz için çalışıp kazanıyorum, her şeyimiz ortak. Ama ne zamanki evlilik çatırdamaya başlar, o zaman hangi malın sahibinin kim olduğu, kimin birikimlerde daha çok hakkı olduğu konusunda tartışmalar da başlar. Boşanmada tarafların uzlaşmaktan en uzak olduğu konulardan biridir mal paylaşımı. Dolayısıyla mahkemelere intikal eden davaların çokluğu şaşırtıcı değildir.

Av. Eda Berat DenizBoşanmanın eşlerle ilgili sonuçlarından biri olan maddi tazminatı geçen haftaki yazımda ele almıştım. Elbette, boşanmaya giden süreçte, eşler çoğu zaman yalnızca maddi değil aynı zamanda manevi zarara da uğramaktadır. Bu nedenle manevi tazminatın da boşanmanın mali sonuçları arasında yer alması şaşırtıcı değildir.

Av. Eda Berat Deniz Boşanmanın eşlerle ilgili çeşitli sonuçları vardır ki bunlardan biri de maddi tazminattır. Maddi tazminata ilişkin düzenleme 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinin 1. fıkrasında yer alır. Buna göre, “Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.”

Av. Eda Berat DenizTürk Medeni Kanunu’nda düzenlenen boşanma sebeplerinden biri de terk nedeniyle boşanmadır. Terk, mutlak bir boşanma sebebidir. Yani, eğer koşullarına uygun açılmış bir dava varsa, terkin evlilik birliğine etkisine bakılmaksızın boşanma kararı verilmelidir.

Av. Eda Berat DenizAnlaşmalı boşanma davasında davanın kabul edilebilmesinin koşullarından biri, evliliğin en az bir yıl sürmüş olmasıdır. Kanun koyucu söz konusu bir yıllık süre ile, tarafların henüz birbirlerini yeterince tanımadan, acele bir kararla anlaşmalı boşanma davası açmalarının önüne geçmeyi amaçlamıştır.

Klinik Psikolog Olcay Güner Arkabahçe Psikolojik Gelişim Merkezi'nde Uygulanan "Başarılı Boşanma Modeli"nde Çiftlere Neden "Tek Avukat", "Tek Psikolog" Danışmanlığı Öneriliyor? Boşanma sözkonusu ise, pek çok profesyonel disiplin işin içine girebiliyor. Her disiplin de boşanmaya kendi bakış açısı ile bakıyor. Örneğin, psikologlar  kendilerine başvuran bireyin, bazen de çiftin ya da ailenin ruh sağlığına odaklanıyorlar;  avukatlar müvekkillerine, kanıtlara, kanunlara, davayı kazanmaya odaklanıyorlar; sosyologlar, antropologlar topluma odaklanıyorlar; mahkemeler kanunlara, topluma, aile birliğini korumaya odaklanıyorlar.

Av. Eda Berat Deniz Açılan bir boşanma davası mahkemelerce çeşitli sebeplerle reddedilebilir. Örneğin davayı açan taraf mahkemece tam kusurlu karşı tarafsa kusursuz bulunabilir, evlilik birliğinin sarsılmadığı veya davanın ispatlanamadığı gerekçeleriyle ret kararı verilebilir.

Av. Eda Berat Deniz Sadakat borcu, evlilik birliğinin kurulmasıyla birlikte eşlerin uymak zorunda olduğu yasal bir yükümlülüktür. Medeni Kanun'un 185. maddesinin 3. fıkrası "Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar." şeklindedir. Zina, sadakat yükümlülüğüne aykırı davranıştır ve Kanun'da boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla zina yapan eşe diğer eş boşanma davası açabilir, bu davayla birlikte veya bağımsız olarak ondan maddi-manevi tazminat talep edebilir. Peki eşin birlikte zina yaptığı kişiye karşı hukuk bize dava hakkı tanıyor mu?

Av. Eda Berat DenizNe yazık ki kadına yönelik aile içi şiddet, ülkemizin başlıca ve gündemden hiç düşmeyen sorunlarından biri. Gerek çıkarılan yasalar gerek toplumun farklı kesimlerince yürütülen mücadelelere rağmen, yakın gelecekte bu sorunun çözümlenebileceğine dair maalesef umutkâr olamıyoruz. Kadını küçük gören, aşağılayan, toplumsal yaşama katılımını ve kendi adına söz hakkı sahibi olmasını, kısaca birey olmasını içine sindiremeyen zihniyet değişmeksizin çözümün gerçekleşmeyeceğini biliyoruz çünkü.